Finalitza el projecte made in EVA354 «Un Llibre per Capítols»

El llibre:

La història del Sr. Sommer”

L’autor:

Patrick Süskind

L’il.lustrador:

Sempé

Les xifres:

2 anys de projecte

29 fragments

29 lectors i lectores

29 localitzacions

El Llibre per Capítols ha estat un projecte que ha tingut una durada de gairebé 2 anys. Va començar el mes febrer del 2021 i ha arribat al seu final aquest mes de novembre de 2022.

La iniciativa va néixer de la necessitat d’emprendre aventures possibles en un context de pandèmia que en aquell moment ja es tenia la certesa – en una situació de tanta incertesa – que anava per llarg. Va coincidir amb, d’una banda, la creació de diferents projectes dins de l’EVA354 i, d’una altra, la posada en marxa del Web i el canal You Tube. I es va emmarcar en una estratègia a mig i llarg termini, ja que permetia explorar la narració en veu alta d’un text més llarg del que era habitual en el voluntariat lector.

És un treball que s’ha materialitzat gràcies a la intervenció de nombrosos lectors i convidats – en concret 29 -, de manera que els oients poden apreciar tessitures, entonacions i ritmes de veu diferents, que afavoreixen una escolta més rica. I poden gaudir, a més, d’escenaris diferents perquè cadascú ha triat l’entorn on s’ha llegit i ha decidit l’entonació que volia donar-li a la lectura i així – tot i que enllaunada – l’experiència conserva certa frescor lligada a la presencialitat. Ara els oients ja poden escoltar tots els fragments quan els vingui de gust i en l’ordre que més els convigui, o bé recuperar-ne algun que – pel que sigui – no es va poder veure i escoltar en el seu moment.

Tot i que la prioritat sempre va ser poder tornar presencialment als centres on habitualment es llegia en veu alta – una circumstància que no ha estat possible fins aquest mateix novembre -, mentre no va ser possible es va decidir idear i dur a la pràctica una sèrie de propostes que, d’una banda, permetien continuar generant lectura en veu alta pels oients – en format digital – i, d’una altra banda, mantenir les ganes i l’esperit de grup entre els membres del diferents equips lectors i el gruix de convidats.

El resultat de tot plegat és una experiència enriquidora que ens ha dut a estimar els protagonistes de la novel·la, que hem conegut a través de les paraules de Patrick Süskind i els dibuixos de Sempé (mort aquest mes d’agost), i que han acabat fent que el Sr. Sommer sigui ben bé com de la família.

Què quin és l’argument de la novel·la?

Doncs…”en un poblet alemany on qualsevol petit incident adquireix ràpidament la categoria de noticia, un nen comença a interessar-se per un personatge que veu passar cada dia pels voltants de la vila com un fantasma: es tracta del senyor Sommer que, amb la seva motxilla i un llarg bastó, no diu res a ningú i camina sense parar des que surt el sol fins ben entrada la nit, faci fred o calor. Però, per què ho fa?Ningú no ho sap, ni ho entén».

Per anar tancant del tot el projecte Un Llibre per Capítols, us compartim un comentari al respecte…per posar-vos la mel a la boca i que us vinguin ganes d’escoltar els fragments i perquè sigui la mirada d’una persona anònima la que us engresqui a deixar-vos seduir:

Un d’aquells llibres llargament recomanat; d’aquells que em direu encara no l’havies llegit?; d’aquells llibres que semblen innocents i que et destapen petits/grans drames humans. Algú que corre sense sentit, amb dolor i per oblidar…

Un llibre que se’ns apareix amb uns dibuixos que l’infantilitzen i el dulcifiquen. Un llibre que es llegeix ràpid, però sense córrer. Un llibre que explica històries paral·leles en les que vas creixent amb el protagonisme i decreixent amb en Sommer fins a submergir-te al fons del llac.

Un llibre per llegir, per pensar i per aturar-se a observar el que vivim.

I tanmateix un relat tan ple de situacions que tot sovint et dibuixen un somriure a la boca o, puntualment, t’arrenquen una rialla.

Moltes gràcies a tothom qui amb el seu granet de sorra i les corresponents dosis d’il.lusió han fet possible aquesta experiència del Llibre per Capítols de l’equip de voluntariat lector EVA354.

Share Post :

More Posts

Deja una respuesta