Projecte de voluntariat lector

L’EVA 354 és un voluntariat lector que llegeix en veu alta des de 2014 i penja del Festival En Veu Alta (www.enveualta.com). Disposa d’una xarxa de voluntaris que habitualment intervenen dins el context social de la comarca a residències i/o llars de gent gran, centres amb persones amb minusvalidesa física i/o psíquica, a casals d’avis, domicilis particulars, centres sociosanitaris o hospitals de dia, biblioteques, etc. Els objectius vers l’escoltador serien, d’una banda, buscar l’empatia en el cas que hi hagi mancances o hi hagi capacitats minvades com ara la concentració i capacitat d’escolta i, d’una altra, impulsar la lectura en veu alta, tant en el vessant més formal com en la comprensió i la interpretació d’allò que es llegeix.

D’ençà de l’inici de curs 2019-2020, a més, existeix la figura del convidat. La intenció és sumar veus inquietes a l’equip de persones habituals de l’EVA354; obrint les portes als qui no poden formar part del grup de voluntariat constant, però que volen participar una, dues, tres vegades,…o bé esporàdicament, en alguna de les sessions de lectures en veu alta.

La proposta de l’EVA354 va lligada també als centres educatius, tant de primària com de secundària, a través de dos plans estratègics: l’impuls a la Lectura i el Servei Comunitari (Service Learning i/o Aprenentatge Servei). Molts centres de secundària, de manera pilot, han començat a implementar l’impuls de la lectura tant a primària com a secundària i l’ApS (Aprenentatge-Servei) o Servei Comunitari en que la lectura en veu alta hi té un paper clau.

A més, arran de la pandèmia, l’equip de voluntariat ha incrementat les col·laboracions amb diferents col.lectius per tal de tirar endavant activitats amb la lectura com a eix de treball en molt variats formats i marcs d’actuació, aportant valor a la societat. Així mateix, s’ha fomentat l’habilitació d’espais de lectura a peu de carrer – cafès, ateneus, botigues,…- en que els seus membres han pogut enriquir-se llegint entre ells textos més complexos. I ininterrumpudament s’ha ofert al voluntariat i al públic en general la possibilitat de millorar i afegir valor afegit a les lectures amb l’organització de dues formacions anuals a arreu de l’Alt Penedès (excepcionalment també s’ha fet al Priorat).

L’EVA 354 va continuar sent possible des de març de 2020 perquè, tant l’entitat com els lectors i convidats, i els responsables dels centres van coincidir en la conveniència d’aprofitar els avantatges de la tecnologia digital. Les noves estratègies de treball que n’han sorgit es van dividir en un principi en a curt i mig termini. Actualment, el canal digital és una eina més. Trobareu al Web – amb el blog constantment actual·litzat – i el canal You Tube, des d’on l’EVA354 es fa ressò de tot allò que es du a terme des del projecte lector.

Qui som?

L’Associació Artística Triskel és una entitat sense ànim de lucre que gestiona activitats i festivals vinculats a la paraula viva a través del territori català i de manera continuada, a l’Alt Penedès. Les seves principals activitats són el Festival EVA, En Veu Alta, (Penedès i Priorat), l’EVA 354 (Alt Penedès), els Telèfons EVA, l’EvaLudens,… a banda d’incursions puntuals arreu del territori.

 

© Il·lustració: Anna Mongay

Vols ser voluntari a l'EVA354?

Vine a llegir als que no ho poden fer: tots hi guanyem!

Posa’t en contacte amb nosaltres

Montse Bueno
654 46 99 39
lectures@enveualta.com

Més informació

Montse Bueno
654 46 99 39
lectures@enveualta.com