Projectes lectors

Iniciatives presencials i digitals de mig i llarg recorregut

La possibilitat de continuar exercint la tasca de l’EVA 354 a través de les eines que proporciona la tecnologia digital ens ha obert, doncs, la mirada vers noves estratègies de treball immediates i a curt i mig termini, però també ha permès explorar el mig i llarg termini, a nivel digital però també presencial.
En un primer moment, vam triar un text més llarg: un llibre curt que els diferents membres de l’equip lector van anar llegint per capítols. De manera que, un cop penjats tots, els oients poden tenen al seu abast el llibre sencer Un Llibre per Capítols. En aquest cas, igual que en les estratègies a curt i mig termini, la posada en escena pren importància, però aquí ha de ser-hi sense interferir en el fil conductor de la narració en veu alta. Aquest projecte inicià el seu recorregut la darrera setmana de febrer del 2021 i va acabar culminant el novembre de 2022.

D’ençà d’aquella primera presa de contacte han sorgit noves propostes que s’han materialitzat:

La Lectura del Mes

Com que ens sap molt de greu que les lectures que llegim als centres on anem de manera presencial cada mes no disposin d’ales per volar i voltar pel món, regalant lectura en veu alta a moltes més persones que les que es concentren a un espai i a una hora concreta. És per això que ens vam decidir a dotar d’ales a un text en concret cada mes, de manera que faci un recorregut més enllà de les parets i les oïdes dels que hi siguem en aquell moment.

Una lectura… i un fil que s’estira

Una iniciativa sensiblement diferent a les lectures presencials habituals perquè, en aquest cas, els oients interactuaran en matèria de comprensió de text i, a més, durant més temps del que és usual: un total de 2 hores. A Sant Pere de Riudebitlles, una persona lectora s’adreça als oients per tal de llegir un text en veu alta. Les persones receptores – que reuneixen les característiques dels oients a centres de dia i residències – escolten i, a continuació, s’inicia un debat i una posterior reflexió sobre el contingut del què han escoltat, que dinamitza una altra lectora. Tot plegat és reforçat per una sèrie d’audiovisuals que busca i tria a tal efecte la voluntària del taller d’estimulació cognitiva i emocional on es desenvolupa el prejecte, aprofundint en els temes vinculats al que s’ha llegit.

Dijous de cóctel

Iniciativa de l’EVA354, conjuntament amb el centre assistencial La Casa dels Avis, de Sant Sadurní d’Anoia, i en col.laboració amb la biblioteca del municipi, la Biblioteca Ramon Bosch de Noya. Fa 10 anys que la Casa dels Avis du a terme un projecte amb els joves de 4r d’ESO de l’Escola Vedruna del Carme. Un dijous de cada mes, usuaris i alumnes queden entre 11.30 i 12:30 h a la biblioteca, on dues persones voluntàries de l’EVA354 llegeixen contes per adults, tot buscant l’interès i la capacitat de sorpresa d’uns i altres. I, si és el cas, fomentar el debat i la reflexió a partir del que es llegeix. Es busca que a la lectura en veu alta i territori s’hi uneixi la intergeneracionalitat.

Performances digitals Sant Jordi i Nadal

Es busca, sempre tenint com a eix el foment de la lectura en veu alta, la visibilitat, l’impacte i la popularització dels beneficis de la lectura en veu alta. S’implica a les persones que formen part de l’EVA354 perquè explorin la pertinença al grup des de vessants sorprenents, que els conviden a crear i incrementar el caliu que els uneix com a grup amb interessos comuns.

Lectures individualitzades

A partir de realitats diverses, un lector/a de l’EVA354 acompanya una persones que, degut a circunstàncies determinandes, no poden llegir per si soles.

Més informació

Montse Bueno
654 46 99 39
lectures@enveualta.com